Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Je vindt het terug in de huid, gewrichten, botten, spieren, haren en nagels. Dit eiwit is sterk en zeer rekbaar, wat ervoor zorgt dat het moeilijk breekt. Je kunt het zien als de lijm die het lichaam bij elkaar houdt. De naam collageen komt dan ook van het Griekse kólla, wat ‘lijm’ of ‘samenbinden’ betekent en de toevoeging -gen, wat ‘produceren’ betekent.

Collageen speelt een belangrijke rol in ons hele lichaam. Het is essentieel voor het behouden van de structuur en sterkte van het bindweefsel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid stevig en elastisch blijft (door samen te werken met elastine) en het houdt de spieren en gewrichten soepel. Dit eiwit zorgt er dus eigenlijk voor dat onze organen en huid wel tegen een stootje kunnen en niet makkelijk beschadigen.

Wanneer neemt collageen af?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar deze aanmaak neemt geleidelijk af vanaf het 25e levensjaar. De aanmaak van het eiwit neemt dus van nature af, maar kan wel worden gestimuleerd en versneld door onze levensstijl. Vooral wanneer we roken, drinken en onszelf blootstellen aan veel UV, daalt de productie en raakt de voorraad sneller op.

Wat zijn de gevolgen van collageen afname?

Collageen zorgt ervoor dat organen, waaronder ook de huid, hun unieke vorm behouden, dus je kunt je voorstellen dat een afname van dit eiwit veel gevolgen heeft voor het hele lichaam.

Wanneer we het hebben over huidverou­dering, hebben we het in feite over een gebrek aan collageen. Het huidoppervlak wordt dan ongelijk en begint te verslap­pen, wat tot uiting komt in de vorm van fijne lijntjes, rimpels en droogheid.

De afname brengt echter ook een hoop gevolgen met zich mee die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. De spieren nemen af, gewrichten worden minder soepel en organen raken sneller beschadigd doordat ze minder goed tegen een ‘stootje’ kunnen.

Hoe kom ik aan collageen?

We kunnen helaas niet tegenhouden dat de collageen aanmaak op een gegeven moment begint af te nemen. Wel kunnen we er met een gezonde levensstijl (bijvoorbeeld door niet te roken) voor zorgen dat de afname wat trager verloopt en de reserves minder snel opraken. Daarnaast zijn er verschillende manieren om het eiwit aan te vullen in het lichaam en zo een tekort te voorkomen:

  • Uit voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen worden gemaakt van de botten, het kraakbeen en de huid van dieren. Hierbij kun je denken aan bouillon. Het nadeel van dit eiwit uit voeding halen is dat het eerst door het lichaam moet worden afgebroken om het collageen beschikbaar te maken. Bovendien bestaat ons huidige voedingspatroon uit minder bronnen van dit eiwit dan vroeger.
  • De aanmaak van het eiwit stimuleren. Vitamine C, de aminozuren glycine en proline en het mineraal koper bevorderen de natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam, maar zorgen niet voor een directe toename ervan.
  • Suppletie. Een supplement bevat een hoge concentratie van dit eiwit. Het voordeel van een supplement is dat het eiwit relatief makkelijk wordt opgenomen in het lichaam.

Premium+

Marine Collagen Premium+ is één van de producten van Eqology waar wij fan van zijn. Deze bevat hoge niveaus van vitamine C om de natuurlijke productie van collageen door het lichaam te verhogen. Vitamine C is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in gezondheids-supplementen vanwege de voordelen ervan, zoals het bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid en uitputting, het energieleverende metabolisme en rondom normale fysiologische functies.

Marine Collagen Premium+ bevat ook andere verbindingen die essentieel zijn voor een gezonde en stralende huid, zoals Glycine en OptiMSM. Alle ingrediënten in Marine Collagen Premium+ gecombineerd maken het tot een prachtig supplement dat ervoor kan zorgen dat u er jeugdig en gezond uitziet en zich ook zo voelt.

En verder?

Eqology heeft ook de Anti Age Collegen Premium en de Collagen Booster in de collectie. Alle kwalitatief hoogwaardige producten.

Lees meer!