Wat is Omega 3 eigenlijk en waar zit het in?

Vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, de bekendste zijn:

 • Docosahexaeenzuur (DHA)
 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Alfa-linoleenzuur (ALA)

Deze vetzuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Het vetzuur ALA is essentieel, ons lichaam kan dit niet zelf aanmaken en daarom is het belangrijk dat we dit binnenkrijgen via voeding. 

De andere vetzuren, zoals DHA en EPA kan het lichaam zelf aanmaken. Maar voor dit proces is wel ALA nodig, want dit is de bouwstof voor deze andere vetzuren. DHA en EPA halen we uit zeeproducten denk dan aan vis, schaal- en schelpdieren, zeewieren en algen.

Eet je geen vis?

Als je geen vis eet, is het verstandig om een omega 3 supplement te nemen. Bij voorkeur een goede, zoals de Pure Arctic Oil van Eqology. Daar zitten voldoende vetzuren in om je in de juiste balans te brengen en te houden.

Wat zijn goede bronnen?

 • De vetzuren EPA en DHA zitten vooral in de vette vissoorten zoals zalm, makreel, sardines, forel en haring. Deze soorten hebben de voorkeur boven de witte magere vissoorten. De laatsten bevatten in verhouding minder DHA en EPA.
 • ALA vind je in plantaardige oliën zoals lijnzaad, raapzaad, koolzaad en walnoten amandelen en hazelnoten. Maar uiteraard zit ALA ook in de niet-olie variant. Vooral de koudgeperste oliën bevatten veel ALA. Denk daarbij aan lijnzaadolie, walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
 • Chiazaad is ook een goede bron.

Omega 3

Waarvoor?

Omega 3 zorgt voor:

 • Een goed werkend immuunsysteem
 • Normale hersenfunctie
 • Ze houden hart en vaatwanden flexibel en gezond
 • Verbetering van de hormonen en neurotransmitters
 • Bloeddrukverlagend
 • Werkt stressbestendig
 • Normale groei en ontwikkeling
 • Ontwikkeling van de hersenen

Combinatie Omega 3 en 6 (ratio)

Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend. Iets wat negatief klinkt, maar dat is niet per definitie zo. We hebben de ontstekingsfase nodig om ongewenste indringers in ons lichaam uit te schakelen en ook om de wondgenezing te starten.
We hebben echter omega 3 nodig om de ontsteking ook weer “uit” te zetten.
Een goede verhouding tussen omega 6 en 3 is dus van belang om er voor te zorgen dat de ontstekingsactiviteit in het lichaam in balans te houden.
Wanneer deze balans doorslaat naar teveel omega 6 dan zou dit laaggradige ontstekingen in de hand kunnen werken, wat op zijn beurt weer het risico op verscheidene ziektes verhoogd. De ideale verhouding tussen omega 6 en omega 3 verschilt per onderzoek. Maar de ratio ligt vaak rond de 5:1 tot zelfs 1:1. Dat staat in schril contrast tot wat er gemiddeld gemeten wordt, namelijk 15:1 of soms zelfs boven de 20:1.

Er wordt dus teveel omega 6 ingenomen (denk aan producten zoals zonnebloemolie) en te weinig omega 3.
In 2015 is er gemeten dat de richtlijn voor visconsumptie door slechts 15% van de Nederlandse bevolking gehaald word.

Om de juiste verhoudingen weer te bereiken kan je:
– de inname van Omega 6 beperken;
– 2 tot 3 keer per week vette vis (let op: gekweekte vis bevat te weinig Omega 3) om de minimale hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. De gezondheidsraad adviseert per dag 250mg EPA/DHA te consumeren. Wat nodig is voor een normale hartfunctie en behoud van het gezichtsvermogen en normale hersenfunctie.

Maar vaak is dat nog steeds niet voldoende om de juiste verhoudingen tussen Omega 3 en Omega 6 te bereiken. Test je bloed om te weten hoe je ervoor staat!

Omega 3 Test

Is het mogelijk om zelf je bloed te laten onderzoeken?

Er is een bloedtest die je zelf kunt uitvoeren

Het is inderdaad mogelijk om jezelf te testen door een paar druppels bloed via een vingerprik op een kaartje te laten vallen en deze (anoniem) op te sturen naar een onafhankelijk laboratorium in Noorwegen.

Na een week of 3 a 4 is de testuitslag binnen en kun je inloggen middels het nummer dat op je kaartje staat.
Je index, dat wil zeggen, de hoeveelheid Omega 3 in je bloed, als ook jouw ratio (de verhouding tussen Omega 6 : Omega 3) staan op de eerste pagina. Je krijgt daarnaast nog een uitgebreid verslag. Daar zullen we hier verder niet op ingaan, maar is zeker interessant om te bekijken.

Na 4 tot 6 maanden zijn je bloedcellen vervangen, waarna het zinvol is om nogmaals te testen. Dan kun je bekijken of je omega 3 waarden verbeterd zijn.

Geweldige producten

De producten van Eqology zijn gericht op het leveren van een bewezen bijdrage aan de gezondheid. De focus op de producten die zij voeren siert hen. Tijdens een van de bijeenkomsten vertelde een medewerker van het bedrijf dat zij geen onzin verkopen. De werking moet aangetoond zijn door middel van de wetenschap.
Sandra,
Enthousiast gebruiker

Wat adviseren wij?

Onze ervaring heeft ons geleerd dat je het beste een bloedtest kunt laten afnemen door ons, We leren je gelijk hoe het werkt. Daarnaast bestel je direct de Pure Arctic visolie, met daarbij de tweede test. De eerste keer ontvang je 2 flesjes, Eqology raadt aan om de eerste maand met een dubbele dosis te beginnen. Elke maand ontvang je je bestelling en na de 4e maand zit daar een nieuwe test bij. Deze kun je zelf doen en opsturen door middel van de bijgevoegde envelop.

Maar, wat nu als je waarden al perfect zijn? Dan feliciteren wij je met je prachtige uitslag. Eqology is dan zo netjes om het bedrag dat betaald is, na het retour sturen van de ontvangen flesjes, te retourneren.
Onze ervaring is echter dat er veel te verbeteren valt, de Nederlandse consument heeft gemiddeld een waarde dat ligt tussen de 15:1 en 20:1. Het is hoog tijd om die gemiddelden naar beneden te krijgen.

Zorg jij ervoor dat je gezond oud wordt?

Ondanks de verslechterende voeding, worden we in Nederland steeds ouder. Er worden steeds minder voedingswaarden gemeten in het voedsel dat we eten. Onze ouderdom komt daardoor letterlijk met gebreken. Door supplementen te nemen kunnen we ervoor zorgen dat ons lijf beter blijft functioneren.